Boganmeldelse: The Hate U Give

Titel: The Hate U Give | Forfatter: Angie Thomas | Udgave: Softback
Antal sider: 383 | Sprog: Dansk | Udgivet: 2017 | Forlag: Gyldendal

“Hey, vent lige lidt,” siger min mor. “Er i ved at anklage Khalil og Starr eller den betjent, der slog ham ihjel?”
Wilkes ser op fra sine noter.
“Jeg… jeg forstår ikke helt?” Udbryder Gomez.
“I har ikke spurgt min datter om ham betjenten endnu,” siger min mor. “Du bliver ved at spørge om Khalil, som om han selv er grunden til, at han er død. Som min datter sagde, skød han jo ikke sig selv.”

Kender i følelsen af at glæde sig helt vildt til en bog, fordi man af en eller anden grund allerede ved at den vil knuse ens hjerte på den gode måde? Det er sådan jeg havde det med The Hate U Give indtil jeg fik fingrene i den, og jeg blev bestemt ikke skuffet!

Jeg har kigget længe efter The Hate U Give, lige siden først udkom på engelsk tidligere i år, og har været så utrolig heldig at få et dansk anmelder eksemplar af Gyldendal, så tusind tak til dem for bogen! I kan finde synopsis og læse et gratis udsnit af bogen på deres hjemmeside (Link er her).

Som vi alle nok ved, så har nogle dele af USA et kæmpe problem med racisme, hvor det i mange tilfælde er endt tragisk for de afroamerikanske borgere. Når man kommer fra Skandinavien så kan det være ret svært at forstå hvorfor det er sådan i USA og hvordan det må føles at være midt i det hele, så jeg gik ind i The Hate U Give i håbet på at blive lidt klogere på det, men jeg føler at jeg fik så meget mere med.

“Nogle gange kan man gøre alt det rigtige, og tingene går alligevel galt. Det handler om at blive ved med at gøre det rigtige.”

Man følger 16-årige Starr mens hun prøver at bearbejde sit liv og sine følelser, efter at have overværet mordet på hendes barndomsven Khalil. Et utrolig traumatisk oplevelse der slår hende omkuld, og ikke nok med det så har Khalils død skabt oprør, da det var en politimand der affyrede skudende. Oprøret tvinger Starr til at træffe et valg; skal hun tie stille og prøve at leve et almindeligt teenage liv, eller skal hun stå frem og være den stemme som samfundet har brug for, i kampen mod politivold?

Det var en historie der bare ramte mig hårdt i hjertet, for Angie Thomas har formået at få vævet så meget mere ind i det, end bare om racisme og mordet på Khalil. Man får Starrs venskaber, familiebånd og ungdomskærlighed at se, hvor det hele bidrager så meget til historien at føles at som en tur i rutsjebanen. Med en pakke kleenex, selvfølgelig.

“Jeg kigger op på stjernerne igen. Min far siger, at han kaldte mig Starr fordi jeg var hans lys i mørket. Nu har jeg selv brug for et lys i mørket.”

Angie Thomases skrivestil er utrolig let at følge og samtidig stærk, for man kan finde nogle helt enkelte men hårdslående sætninger flere steder i bogen. Jeg kunne virkelig godt lide Starr og hendes familie, specialt hendes far som er en tidligere King Lord der stoppede sit kriminelle liv for familiens skyld.
The Hate U Give knuste mit hjerte på mange måder, for den gav et hjerteskærende indblik i hvordan det kan være at være afro amerikansk/sort i USA, selv i 2017. Det er bøger som den, der får mig til at elske at læse endnu mere, for man både lærer noget om omverdenen og man får følelserne med. Den får en permanent plads i min Top Favorit liste, og jeg vil helt klart anbefale den til alle og enhver!

Uden tøven, 5 ud af 5 stjerner.


Fordi jeg blev så rørt af emnet om racisme og politivold, så har jeg søgt efter lignende bøger som The Hate U Give. Jeg fandt den her artikel i New York Times, der anbefaler bøger der netop omhandler de emner. Så nu har jeg flere bøger på min ønskeliste, og det bliver spændende at se hvor meget mit ødelagte hjerte kan klare.

Link til artiklen er her.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s